Over Mikolit®

Voor drinkwater, industrie- en landbouwdoeleinden, wordt grondwater vaak gebruikt in zijn basisvorm. Grondwater is relatief schoon omdat het beschemd wordt tegen verontreinigende invloeden als meststoffen en "zure" regen. Deze bescherming wordt verzorgdt door kleilagen in de bodem die nagenoeg ondoordringbaar zijn. Het water wat er toch doorheen komt wordt er a.h.w. door gefilterd. Bovendien zorgen deze kleilagen dat verschillende grondwaterkwaliteiten niet kunnen "mixen".Klei wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om dijken waterdicht te maken en mensen te beschermen tegen de dreiging van water. Het gebeurt ook andersom: kostbaar grondwater wordt met klei beschermd tegen ingrepen door de mens. Mikolit®-afdichtkorrels (gemaakt van kleimineralen) vormen hét middel om nuttige bodemlagen te herstellen die beschadigd zijn.


Gemaakt om te zinken

Dit zou echter inhouden dat de water-ondoordringbare kleilaag is beschadigd en vervuild water door kan dringen en zich kan vermengen met het schone water, doordat het langs de buis naar beneden sijpelt.

Bij het graven van putten of het uitvoeren van grondboringen raken vaak beschermende (klei)lagen doorboord. De bodem moet op die plekken worden afgedicht. In Nederland betekent dit meestal dat een vervangende laag onder het grondwaterpeil moet worden aangebracht. Terratech BV ontwikkelde voor dit doel de hoogwaardige Mikolit®-kleikorrels, speciaal geprepareerd om goed te zinken in water.

Waterdichte laag

Door deze ruimte, op de juiste diepten, op te vullen met mikolitĀ® afdichtpellets, wordt de ondoordringbaarheid van de kleilaag weer hersteld. Het grondwater laat de pellets zwellen en er ontstaat een natuurlijke "kleiprop" rondom de buis.

Eenmaal op hun plek zwellen de pellets op nadat ze een kwartier met water in contact zijn geweest. Daarmee vullen ze de resterende ruimte op. Een solide, waterdichte laag ontstaat, geheel bestaand uit natuurlijke kleimineralen. Op die manier blijft het onderliggende grondwater beschermd tegen vervuiling van bovenaf en wordt het niet vermengd met grondwater van een lagere kwaliteit.

Voor elke toepassing

Er zijn vijf Mikolit®-varianten verkrijgbaar. De basisserie bestaat uit Mikolit® 00, Mikolit® 300 en Mikolit® B. Daarnaast bestaan er twee soorten met speciale eigenschappen: Mikolit® 300M (makkelijk op te sporen) en Mikolit® ThermoSeal (warmtegeleidend). De basisproducten onderscheiden zich voornamelijk door verschillende zwelvermogens, waterdoorlatendheid en consistentie. Alle Mikolit®-varianten hebben gemeen dat ze goed te verwerken en duurzaam zijn. Bekijk alle toepassingen. Alle producten kunnen worden geleverd in recyclebare PE-zakjes van 25 kg, gestapeld op pallets van 1400 kg, onder een stretchhoes of in ‘big bags’ van 1000 kg.

Producten op maat

In overleg kan Terratech ook speciale producten leveren, gemaakt in overeenstemming met uw wensen. Ook kunnen we, als u werkt met onze producten, advies en ondersteuning bieden.

Strenge kwaliteitscheck

Mikolit®-producten moeten aan de hoogste eisen voldoen. Vandaar dat er dagelijks een strenge kwaliteitscontrole plaatsvindt. Verdeeld over de dag worden op diverse plaatsen monsters genomen, die direct worden onderzocht. Voordat het product het bedrijf verlaat is de uitslag van die monsters bekend. Daarnaast wordt zowel de chemische als de minerale samenstelling van de Mikolit®-producten meerdere malen per jaar in externe laboratoria onderzocht. Alle producten beschikken over de benodigde milieucertificaten. Download de documentatie.

Geïnteresseerd? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Stel een vraag

Wilt u meer informatie over een produkt of toepassing? Stel uw vraag hieronder.
(* verplichte velden).
Voornaam
Achternaam
Bedrijfsnaam
E-mailadres
Bevestig e-mailadres
Telefoonnr.
Toelichting

 

Vragen? Bel: +31 (0)46 - 4 526 662
Bekijk ons Youtube kanaal