Mikolit 00: De basis

mikolit_00_plaatje

Mikolit® 00 vormt het fundament waarop alle Mikolit®-producten zijn ontwikkeld. Een afdichtingspellet van hoge kwaliteit met afdoende zwelvermogen en een lage kleefkracht. Uitstekend geschikt voor het afdichten van graaf- en boorgaten bij grondwaterwinning, bodemenergie-installaties, bronbemaling en verbuisde boringen bij grondwatersanering.

Hogere kwaliteitseisen

Tot het eind van de jaren 80 werden voor het afdichten van boringen vooral gedroogde en nauwelijks zwellende soorten klei ingezet; meestal in de vorm van grote, onregelmatige korrels. De aandacht voor het milieu nam door de jaren heen toe. Dat leidde tot hogere kwaliteitseisen aan afdichtproducten voor drinkwaterputten. Terratech BV sprong daarop in en ontwikkelde de Mikolit®-productlijn, in nauwe samenspraak met uitvoerende boorbedrijven.

De pijlers van Mikolit®

Zwelvermogen, de korrelvorm, het vermijden van stof tussen de korrels en de zinkeigenschap vormden de pijlers bij de ontwikkeling van Mikolit®.

 • Zwelvermogen
  de ruimte tussen afdichtingspellets bedraagt 45 tot 50 procent van het totale volume. Dit betekent dat een verdubbeling van het korrelvolume nodig is om de gehele ruimte op te vullen. Mikolit® 00 voldoet hier ruimschoots aan. Nadat de ruimte is dichtgezwollen, hebben de korrels nog een zwelvermogen van circa 30 procent over.
 • Vermijden van stof
  er moet zo min mogelijk stof tussen de afdichtingspellets zitten. Niet alleen omdat dat slecht is voor de arbeidsomstandigheden, maar ook omdat het zinkvermogen van de korrels erdoor vermindert. De reden: het water neemt de stofdeeltjes op, wat zorgt voor een verhoogde viscositeit. Daardoor zakken afdichtingspellets moeilijker weg.
 • Korrelvorm
  ook de vorm bleek van belang bij de ontwikkeling van Mikolit®: een enigszins langgerekte korrel met afgeronde kopeinden heeft de beste zinkeigenschappen.
 • Zinkeigenschap
  een van de belangrijkste eigenschappen van afdichtingspellets. Zelfs de beste kwaliteit klei dicht immers niet af als ze niet op de juiste plek zit. Bij korrels die direct gaan kleven of meteen beginnen te zwellen zodra ze met water in aanraking komen bestaat het gevaar van ‘brugvorming’. Korrels blijven daarbij in het boorgat plakken nog voordat ze op de juiste diepte zijn beland. Er ontstaat een kleiprop en de ruimte eronder kan niet meer worden aangevuld. Bij verbuisde boringen is het van cruciaal belang dat de korrels niet vastkleven aan de buis; bij het optrekken van de buis komt anders de aangebrachte klei mee omhoog.

De kwaliteit van Mikolit® 00 is gestoeld op alle bovenstaande pijlers. Als de korrels verzadigd zijn met water ontstaat een dichte, enigszins slappe kleilaag. Op grensvlakken met bijvoorbeeld grof aanvulgrind kan die klei doordringen in het grind. Een steunlaag van grof zand tussen grind en klei is daarom aan te raden

Geïnteresseerd? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Stel een vraag

Wilt u meer informatie over een produkt of toepassing? Stel uw vraag hieronder.
(* verplichte velden).
Voornaam
Achternaam
Bedrijfsnaam
E-mailadres
Bevestig e-mailadres
Telefoonnr.
Toelichting

 

Vragen? Bel: +31 (0)46 - 4 526 662 Technische gegevens
Bekijk ons Youtube kanaal